A NIÓBIUMOT ÉS MAGAS RÉSZARÁNYBAN FERRITEKET TARTALMAZÓ EXATON 19.9.NB HF HUZAL  MEGAKADÁLYOZZA A REPEDÉSEK KIALAKULÁSÁT ROZSDAMENTES ACÉLBAN VÉGZETT TÖBBRÉTEGŰ FEDETT ÍVŰ HEGESZTÉSNÉL

2021. Szeptember 6.

Az ESAB piacra dobta az AWS A5.9: ER347, valamint EN ISO 14343-AS 19 9 Nb besorolású Exaton 19.9.Nb HF-et; ez a termék 300-as sorozatú, ausztenites acél anyagú, nióbiumot és magas részarányban ferritet tartalmazó, fedett ívű hegesztéshez való huzal, amely tovább javítja a heganyag mechanikai tulajdonságait magas hőmérsékleten. Ideális nyomástartó tartályokon végzett rozsdamentes acél alkalmazásokhoz (pl. bevonat helyreállítását igénylő komponensekhez) és más vastaglemezes alkalmazásokhoz, amelyek többmenetű hegesztést igényelnek (pl. hosszanti varratot készítő csőhengerállványoknál).

„A foszfor- és kénszintek vagy egyéb szennyeződések arányának növekedését ellensúlyozva a ferrittartalom növelése segít megakadályozni a varrat repedéseket, különösen többrétegű hegesztéseknél” - mondja Paolo Torchiana, az ESAB globális termékmenedzsere.

Az alakíthatóság hiánya magas hőmérsékleten, ami meleg repedést okoz, általában abból adódik, hogy a fémben szennyeződést (általában ként és foszfort) tartalmazó szemcseközi folyadékfilm képződik. Ezek a szennyeződések az elemekkel kombinálva alacsony olvadáspontú vegyületeket képeznek, ezáltal csökkentve a kohéziót. A szemcsehatárok közti kohézió hiánya viszont repedéseket okoz, amelyeket elősegítenek a hegesztési varrat zsugorodásából eredő húzófeszültségek is. A magasabb ferrittartalmú huzalok megakadályozzák ennek kialakulását. A ferrit tércentrált köbös kristályszerkezetű, szemben az ausztenit felületcentrált köbös kristályszerkezetével. A tércentrált köbös kristályszerkezet lehetővé teszi a szennyeződések gyorsabb diffúzióját rozsdamentes acélokban. Tulajdonképpen abszorbeálva a folyadékfilmeket, a ferrit csökkenti azok térfogatát, ezáltal korlátozva a repedéseket. Ezen kívül, ha nióbiumot adunk rozsdamentes acél töltőfémekhez, a karbid általában kiválik, ami kedvező diszperziós keményítő hatást eredményez - erősítve a heganyagot magasabb hőmérsékleten.

„Niobium hozzáadásával és a magas ferritszint biztosításával olyan töltőfémet hoztunk létre, amellyel ügyfeleink időt és pénzt takaríthatnak meg a hibás varratok miatti újbóli megmunkálásnál” - folytatja Torchiana. „Exaton 19.9.Nb HF huzalunk kémiai összetételét nehéz feltételekhez terveztük, amikor szükség lehet hegesztés utáni hőkezelésre is.”

A melegrepedés megelőzhető alacsonyabb hőbevitellel is (például az ESAB integrált hideg elektródájával vagy az ICE eljárással), nagyobb varratvályú-sugarú hegesztési kötések alkalmazásával, kerülve a homorú hegesztési varratokat és ferrittel szabályozott töltőfémeket használva.

„Ha az alkalmazás nagyobb hőteljesítményt és kisebb varratvályú-sugarat igényel, előnyös lehet nagy mennyiségű ferrites töltőfémet használni az ausztenites mátrixban” - mondja Torchiana. Az Exaton 19.9.Nb HF FN deLong értéke 13 százalék, a WRC-92 szerinti FN értéke 12, a névleges nióbiumtartalma pedig 0,7 százalék.

Az Exaton 19,9 Nb HF 2,4 és 3,2 mm átmérőjű, 25 kg-os tekercsekben és 280 kg-os hordókban kapható. Az ajánlott fedőpor az Exaton 15W, de az Exaton 19.9.Nb HF is használható más fedőporokkal kombinálva.

Exaton-19.9-Nb-HF

 

Az Exaton 19.9 Nb HF 300-as sorozatú, ausztenites acél anyagú, nióbiumot és magas részarányban ferritet tartalmazó, fedett ívű hegesztéshez való huzal, amely tovább javítja a heganyag mechanikai tulajdonságait magas hőmérsékleten.

x

x

Loading..