AZ ESAB BŐVÍTI AZ LNG ALKALMAZÁSOKNÁL HASZNÁLHATÓ HOZAGANYAGOK CSALÁDJÁT, ÉS PIACRA DOBJA A 9%-OS NIKKEL-TARTALMÚ ACÉLHOZ VALÓ SHIELD-BRIGHT PORBELES HUZALT

2021. Szeptember 1.

Az ESAB bevezette a Shield-Bright NiCrMo-3, 625-ös típusú porbeles huzalelektródát, 9%-os nikkel ötvözésű acél kézi és automatikus lengetett varratsoros, 75% argon/25% CO2 védőgázos függőlegesen felfelé pozicióban való (3G) hegesztéséhez.

„A Shield-Bright NiCrMo elektródát kifejezetten egy amerikai LNG-tartálygyártó számára fejlesztettük ki, amely korábban kerámia alátétettel hegesztett 3–4 mm-es gyökhézagot” – mondja Neil Farrow, az ESAB Porbeles huzalok globális termékmenedzsere. „A széles gyökhézag kihívást jelentenek a nagyobb nikkel-tartalmú huzalok hegesztésénél, mivel a hegfürdő általában lassú folyású és magas koronájú, de a Shield-Bright NiCrMo-3 rendkívül lapos gyökprofilt hoz létre, kiváló kötéssel a varrat éleinél. Szinte úgy fut, mint a lágyacélhuzal, csökkentve a melegrepedésre való hajlamot és a feszültségkoncentrációkat.”

A huzal AWS A5.34/5.34M:2018 ENiCrMo3T1-4 besorolású, szakítószilárdsága >690 MPa, Charpy-ütőmunkája >70 J – 196 oC-on. A Shield-Bright NiCrMo-3 az ügyfelek igényeit meghaladó mechanikai tulajdonságokat biztosít, mivel az ESAB gondosan ellenőrzi a varratfém összetételét.

A fejlesztés során az ESAB mérnökei egy hegesztés-adatelemző rendszerrel bizonyították, hogy a huzal kiváló ívstabilitással és áramerősség-szabályozással hegeszthető. A laboratóriumi vizsgálatok 3G pozícióban 2,4 kg/óra leolvasztási sebességet mutattak ki 1,2 mm-es huzallal. Annak érdekében, hogy csökkenjen a salakzárványok kockázata, valamint a hegesztés utáni tisztítási idő és költség, a salak könnyen leválik.

Az LNG-hozaganyagok családja

Az év elején az ESAB bevezette a Cryo-Shield Ni9-et, egy NiCrMo ötvözetű porbeles huzalt, amely a 9% Ni ötvözésű acélból készült LNG tüzelőanyag- és tárolótartályok 100%-os CO2 védőgázzal való, bármely helyzetben történő hegesztésére használható. Ez a módosított 625-ös típusú huzal kiváló repedésállóságot biztosít, és jobb, mint a hagyományos NiCrMo-3 huzalok. Mechanikai tulajdonságai hasonlóak a Hastelloy ENiMo-13 porbeles huzalokhoz, de módosított összetétele miatt alacsonyabb a beszerzési ára. A hegesztett állapotban jellemző mechanikai tulajdonságai a következők: 440 MPa folyáshatár, 730 MPa szakítószilárdság, 44%-os nyúlás és 65 J ütőmunka –196 oC-on.

„A Cyro-Shield Ni9-et válaszul fejlesztettük ki arra, hogy a hajók meghajtási rendszerei az oxidkibocsátás csökkentése érdekében a nehéz fűtőolajról LNG tüzelőanyagra térnek át” – mondta Farrow. „Ez a huzal megfelel az LNG-tárolótartályok gyártói és más 9%-os Ni-acél alkalmazások igényeinek is. A vezető, 625-ös ötvözetből készült huzalokkal összehasonlító vizsgálatok során a Cryo-Shield Ni9 kiváló repedésállóságot mutatott, amely gyökhegesztésnél kritikus. A 100%-os CO2 védőgázzal végzett helyszíni vizsgálatok a hagyományos 625-ös ötvözetből készült huzalokhoz képest kevesebb porozitás kialakulással, laposabb gyökkoronához szükséges nedvesedési tulajdonsággal és jobb salakleválással hegeszthető. Ezenkívül a salakrendszer minden helyzetben támogatja a hegesztést, beleértve a fej fölötti hegesztést is.”

Továbbá, mivel ez 100%-os CO2 védőgázt használ argon keverék helyett, így csökkenti a hegesztés járulékos költségeit is. A huzal ABS, BV, DNV GL, KR, LR és CCS minősítő társaságok jóváhagyásával rendelkezik.

Az ESAB a Shield-Bright NiCrMo-3 és a Cryo-Shield Ni9 termékeket 1.2 mm-es átmérőben 15 kg-os drótkosárba vagy műanyag tekercsekbe csomagolva kínálja; a vákuumzáró fóliacsomagolás megakadályozza a nedvesség felszívódását. Az ESAB LNG alkalmazásokra tervezett teljes hozaganyag- és berendezésportfóliójának, valamint a további termékinformációk és sikertörténetek megtekintéséhez látogasson el a következő weboldalra: esab.com/lng.

SB_NiCrMo-3

 

 

A Shield-Bright NiCrMo-3 az LNG-tartályok lengetett varratsoros, porbeles hegesztéséhez készült, és kivételesen lapos gyökprofilt hoz létre, amint az ezen az automatizált 3G hegesztésen látható, így csökkentve a meleg repedésre való hajlamot és a feszültségkoncentrációkkal kapcsolatos aggodalmakat.

x

x

Loading..