Előző Következő

ESAB Tudásközpont

Bevezetés a hegesztés ellenőrzésbe

A hegesztési varrat számos jellemzője értékelhető a hegesztés ellenőrzése során, melyek közül egyesek a varrat méretével, mások a varrat folytonossági hiányával kapcsolatosak. A varrat mérete nagyon fontos lehet, mivel gyakran közvetlenül kapcsolódik annak szilárdságához és a hozzá tartozó teljesítményhez; a nem megfelelő méretű varrat esetleg nem tud ellenállni a használat közben rá ható erőknek. A varrat folytonossági hiányai szintén fontosak lehetnek. Ezek a hibák a varratban, vagy az mellett jelentkezhetnek, amelyek méretüktől és/vagy elhelyezkedésüktől függően, esetleg meggátolhatják, hogy a varrat megfeleljen a tervezett teljesítménynek. Tipikusan, ezeket a folytonossági hiányokat, ha méretük vagy elhelyezkedésük elfogadhatatlan, varrathibáknak hívják, és néha a hegesztési varrat idő előtti károsodását idézheti elő a varrat szakítószilárdságának csökkentése vagy a hegesztett alkatrészen belüli feszültség felhalmozódása révén.

Varratellenőrzés több okból végezhető. A legalapvetőbb talán annak megállapítása, hogy a varrat minősége megfelel-e a tervezett alkalmazásnak. A varrat minőségének értékeléséhez először is rendelkeznünk kell valamilyen mérőeszközzel, amivel összevethetjük a jellemzőket. Nem célravezető úgy kísérletet tenni a varratminőség értékelésére, hogy ne rendelkezzünk valamilyen megadott elfogadási kritériumokkal.

A varratminőségre vonatkozó elfogadási kritériumok több forrásból származhatnak. A hegesztett munkadarab gyártási rajza/tervrajza rendszerint megadja a varratméreteket és esetleg a varratok dimenzióival kapcsolatos egyéb adatokat is, mint például a varratok hosszát és helyét. A méretekre vonatkozó követelményeket általában tervszámítások alapján határozzák meg, vagy olyan ellenőrzött tervekből veszik, amelyek biztosan megfelelnek a hegesztett kötés teljesítményére vonatkozó követelményeknek.

A varrat folytonossági hiányának elfogadható vagy elfogadhatatlan szintjét vagy mértékét a varratellenőrzés során általában hegesztési kódok és szabványok alapján állapítják meg. Sok fajta hegesztéses gyártási alkalmazásra dolgoztak ki hegesztési kódokat és szabványokat. Fontos olyan hegesztési szabványt választani, amelyet abban az iparágban vgy alkalmazásban történő használatra szántak, amelyben ön is érdekelt.

A varratellenőrzés gyakran ismeretek széles körét kívánja meg a hegesztés ellenőrtől: ismernie kell a hegesztési rajzokat, a hegesztési jeleket, a hegesztett kötések rajzait, a hegesztési eljárásokat, a kódok és a szabványok előírásait és az ellenőrzési és vizsgálati technikákat, hogy csak néhányat soroljunk fel. Ezért sok hegesztési kód és szabvány előírja, hogy hegesztés ellenőrnek hivatalos szakképzettséggel kell rendelkeznie, vagy rendelkeznie kell a szükséges ismeretekkel és tapasztalattal az ellenőrzés elvégzéséhez. Számos hegesztés ellenőri tanfolyam és hegesztés ellenőri tanúsítási program áll rendelkezésre nemzetközi viszonylatban. Az Amerikai Egyesült Államokban a legnépszerűbb programot az Amerikai Hegesztési Szövetség (AWS) kínálja. Ez a tanúsított hegesztő ellenőri (CWI) program. A hegesztő ellenőri tanúsítvány: tipikusan vizsgák letétele révén követeli meg a hegesztésellenőrzésről szerzett egyéni ismeretek meglétét.

Ahhoz, hogy még inkább értékeljük a hegesztés ellenőrzés hatókörét, meg kell vizsgálnunk az ellenőrzési technikák konkrét területeit és a hegesztés ellenőrzési alkalmazásokat. A következő témaköröket választottam, hogy áttekintést adjak a hegesztés ellenőrzésről:

Ellenőrzés és vizsgálat a hegesztési folyamat minősítéséhez – Az ellenőrzés alkalmazott fajtái e követelmények teljesítéséhez és azok miként alkothatják az átfogó hegesztés minőségi rendszer elválaszthatatlan részét.

Szemrevételezés – Számos alkalmazás esetén gyakran ez a hegesztés ellenőrzés legkönnyebb, legolcsóbb és valószínűleg a leghatékonyabb módja, ha megfelelően végzik.

Felületi repedések észlelése – Olyan módszerek, mint a folyadékpenetrációs vizsgálat és mágneses részecske vizsgálat – Alkalmazásuk módja és mit tárnak fel.

Radiográfiai és ultrahangos hegesztési vizsgálat – Roncsolásmentes vizsgálatként (NDT) ismert módszerek, amelyeket tipikusan a varrat belső felszínének a vizsgálatára használnak, hogy a hegesztett alkatrész roncsolása nélkül meg lehessen állapítani annak épségét.

Roncsolásos hegesztés vizsgálat – A hegesztés épségének vagy teljesítményének megállapítására alkalmazott módszerek, amelyekkel tipikusan megbontsják és/vagy eltörik a hegesztett alkatrészt és értékelik annak különböző mechanikai vagy fizikai jellemzőit.

A sikeres hegesztési minőségbiztosítási rendszer egyik fő eleme a megalapozott hegesztés ellenőrző program létrehozása, bevezetése és szabályozása. Ilyen program csak azt követően hozható létre, ha már elvégezték a hegesztés minőségére vonatkozó követelmények/átvételi kritériumok teljes kidolgozását, teljes mértékben megismerték az alkalmazandó ellenőrési és vizsgálati módszereket és rendelkezésre állnak a megfelelően képzett és/vagy tapasztalt hegesztő ellenőrök.

Kategóriák Hegesztés ellenőrzés , Címkék Hegesztés

x

x

Loading..